Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U ponedjeljak 4. rujna 2017. u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina u sklopu 52. Tjedna kajkavske kulture održano je predstavljanje enciklopedije Hrvatskog zagorja, u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te na poticaj i uz potporu Krapinsko-zagorske županije. Ispred Grada Krapine predstavljanju enciklopedije prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Drago Kozina. 

Riječ je o prvoj enciklopediji o Hrvatskom zagorju ikad objavljenoj, koja je obuhvatila čak 1947 natuknica na približno 1000 stranica, što odgovara obujmu nekoliko opsežnih monografskih izdanja i to različite tematike. Raspon obrađenih pojmova tematski se kreće od geologije i arheologije, obuhvaća prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu te seže sve do sporta i zabave.

Na samoj Enciklopediji radilo je čak 130 autora, a zajedno s drugim zavodskim djelatnicima i fotografima u njenoj izradi sudjelovalo je više od 150 suradnika. Zamisao o toj knjizi počela se kod zagorskih književnika i intelektualaca javljati uoči Hrvatskog proljeća, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s pokretanjem časopisa Hrvatsko zagorje 1969. godine, koji je zbog političkih neprilika prestao izlaziti u prosincu 1971. godine. No, časopis je ponovo oživio 1995. godine, a njegovo uredništvo je ubrzo došlo na ideju da se u budućnosti napravi upravo jedna ovakva enciklopedija.

 

Pogledaj ove slike na Flickru