Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U ponedjeljak 3. rujna 2018. godine, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u sklopu Tjedna kajkavske kulture održan je 17. znanstveni skup  "Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća" u organizaciji Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” Zabok i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.
– Ovo je najdugovječniji znanstveni skup s područja izučavanja kajkavskog jezika, književnosti i kulture. Okuplja znanstvenike, naše najeminentnije stručnjake s područja kajkavskog jezika, književnosti i kulture i radi se o zaista najjačem skupu te vrste na području Republike Hrvatske. To je ujedno i skup s međunarodnim sudjelovanjem, s nama je ove godine znanstvenica iz Irske, što je posebno značajno i što nam daje poticaj za naš daljnji rad – otkrio nam je organizator Znanstvenog skupa, ujedno predsjednik Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” Rajko Fureš.

U Krapini su se okupili stručnjaci na čelu s predsjednikom organizacijskog odbora i moderatorom skupa, Alojzom Jembrihom, koji je zaslužan za objavljivanje brojnih pretisaka starih kajkavskih naslova i jedan je od najzaslužnijih što je prije tri godine, nakon velikih napora, kajkavski književni jezik dobio veliko međunarodno priznanje. Upravo je uvodni motiv skupa odavanje počasti Jembrihu, povodom njegove sedamdesete obljetnice života, a održat će se i promocija dviju knjiga, zbirke pjesama Srečka Blažička “Na zvezde bi stal” i zbirke pjesama Rajka Fureša “Življenju gledeti h uoči”.