Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tjedan kajkavske kulture 2019

54. festival kajkavskih popevki Krapina 2019. – 13. i 14. rujna

Ovog vikenda, 13. i 14. rujna 2019. godine održan je 54. po redu Festival kajkavskih popevki kojim se slavila ljubav prema kaju. Petak, 13. rujna na 54. Festivalu kajkavskih popevki rezerviran je za retrospektivni koncert Popevke za navek s 20 izvedbi, dok se 21 nova skladba na kajkavskom mogla čuti u subotu, 14.rujna  na Večeri novih popevki.

Prvog dana Festivala, petak, 13. rujna, 'Popevke zanavek' izvedene su popularne kajkavske skladbe uz sjajne izvedbe Festivalskog orkestra i izvođača koji rado dolaze iz svih krajeva naše Domovine. Organizator je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Umjetnički direktor Festivala bio je Siniša Leopold.

Više od 2000 popevki prepoznatljivost su jednog od najstarijih hrvatskih festivala koji i ove godine otvorio vrata novim sjajnim skladbama u subotu, 14. rujna kada je na programu večer  'Nove popevke'. Organizator Društvo za kajkavsko stvaralaštvo brine se da mladi izvođači osjete trajnu vrijednost kajkavštine. Umjetnički direktor Festivala bio je Siniša Leopold.

Dolazak gostiju svojim su programom uveličali Gradski puhački orkestar Krapina i Krapinske mažoretkinje te Počasna postrojba Grada Krapine „Krapinski Ilirci" koji su nastupili ispred Festivalske dvorane.
Retrospektivnoj večeri 54. festivala kajkavskih popevki prisustvovali su gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, premijer Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, saborska zastupnica Marija Puh, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, državni tajnici Nevenka Benić i Mario Antonić, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Ivica Hršak, zamjenici gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina i Branko Varjačić te zamjenica župana Jasna Petek. 

U subotu je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović u prepunoj Festivalskoj dvorani ugostio predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Tušeka, potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaša Dončića, zastupnicu u Hrvatskom saboru Mariju Puh, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, predsjednicu županijske skuštine Vlastu Hubicki, predsjednika Gradskog vijeća Grada Krapine Ivicu Hršaka, zamjenike gradonačelnika Grada Krapine Dragutina Kozinu i Branka Varjačića .

više...

1. memorijalni turnir krapinskih vitezova

U Tjednu kajkavske kulture, u petak, 13.rujna, u Krapini je obilježeno sjećanje na petoricu poginulih branitelja iz Krapine- dvojicu Tigrova Stjepana Haraminu i Ivicu Krepelnika, dvojicu pripadnika MUP-a  RH Nikolu Markovinu i Tomislava Stubičara i  pripadnika Gromova Miljenka Zaplatića. Program je započeo polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod Križa na gradskom groblju u Krapini. Molitvu je predvodio krapinski župnik vlč. Davor Štuljan. 

U 18 sati, na igralištu kod Srednje škole Krapina, održan je Prvi memorijalni turnir u malom nogometu naziva: ”Krapinski vitezovi”. Prije natjecateljskog dijela odigrane su revijalne utakmice između ekipa „Tigrova“, Policijske uprave Krapinsko-zagorske, ekipe „Gromova“ i ekipe Udruge hrvatskih branitelja Krapina.

više...

Proslava 60. obljetnice Gradskog puhačkog orkestra Krapina

Gradski puhački orkestar Krapina ove godine proslavio je svoju 60-u obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja. Proslava obljetnica održana je 15. rujna na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini s početkom u 16 sati revijom mažoretkinja i puhačkih orkestara, a u sklopu 54. tjedna kajkavske kulture Krapina 2019.

Sve je krenulo 1958. godine kada je Upravni odbor Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lepajci donio je odluku o osnivanju  Vatrogasne limene glazbe. Pod vodstvom Viktora Crneka glazba je brzo stasala i već 01. svibnja 1962. godine  bilježi svoj prvi nastup u Putkovcu, povodom svečanog otvaranja novoizgrađene osnovne škole u tom mjestu. Od godine 1979. vođenje glazbe preuzima Branko Cvrtila. Postupno pomlađujući glazbu novim članovima iz vlastite škole do tada mala glazba prerasta u veliki puhački orkestar te se 1988. godine registrira kao Kulturno-umjetničko društvo „Sloga“ Lepajci.Osamdesetih godina prošlog stoljeća gasi se rad krapinskog puhačkog orkestra i grad Krapina ostaje bez puhačkog orkestra te Limena glazba „Sloga“ Lepajci počinje nastupati za potrebe grada Krapine. Zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji Limene glazbe „Sloga“ i grada Krapine i očitom porastu kvalitete orkestra, grad Krapina preuzima sponzorstvo orkestra i godine 1998. odlukom Gradskog poglavarstva grada Krapine orkestar postaje protokolarnim orkestrom grada Krapine, mijenja ime i udružuje se s Krapinskim mažoretkinjama u udrugu „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina“. Godine 2016. grad Krapina proglašava udrugu „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina“ Ceremonijalno-protokolarnom postrojbom grada Krapina kao Udrugu od posebnog značaja za grad Krapinu.Godine 2017. orkestar postaje samostalna udruga i mijenja ime u „Gradski puhački orkestar Krapina“.

Gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović čestitao je svim bivšim i svim sadašnjim članovima ovu veliku obljetnicu te je novom voditelju poželio puno uspjeha u daljnjem radu za dobrobit orkestra i Grada Krapine. Takođe, zahvalio se maestru Branku Cvrtili na uspješnom vođenju i sudjelovanju u orkestru. Naime g. Cvrtila bio je član orkestra punih 60 godina, a 40 godina  njegov umjetnički voditelj. Jučer (15. rujna 2019.) dirigentsku palicu predao je novom voditelju orkestra Davoru Zrinščaku. Bio je to, kako navodi gradonačelnik, jedan uistinu emotivan trenutak koji je mnogima „izvukao“ suzu.

više...

Održan „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“

34. po redu dječji festival pod nazivom „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, a poznatiji kao „Mali Kaj“, održan je u Pučkom otvorenom učilištu Krapina u prostorima festivalske dvorane.

Festivalu su nazočili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik gradskog vijeća Krapina Ivica Hršak. Dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ organiziralo je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine.

više...

PODGORA KRAPINSKA I STRAHINJE - Utrka VI. krapinski ringišpil

U Podgori Krapinskoj, 14. rujna po 6. put je u Krapini održana utrka Krapinski ringišpil. U Tjednu kajkavske kulture, a u sklopu dana sporta moglo se izabrati natjecanje na čak sedam različitih dionica. Djeca su se natjecala na dionicama od 100, 300 i 500 metara ovisno o uzrastu, a odrasli su mogli odabrati između dionica na 2,5 km (1. krug), 5 km (2 kruga), 10 km (4 kruga) i 20 km (8 krugova). Prva dionica startala je u ŠRC Podgora u 9.00 sati i to ona najduža na 20 km. Ostale dionice startale su u određenom vremenskom razmaku nakon dionice na 20 km. Prije samog označavanja starta okupljene natjecateljice i natjecatelje pozdravio je u ime Gradonačelnika i Grada Krapine dogradonačelnik Branko Varjačić.

Na dionici od 2,5 km u ženskoj konkurenciji pobijedila je Tena Sakar Vukić iz Ak Sljeme, a u muškoj konkurenciji pobjeda za Dinka Solića iz Ak Varaždin. Na dionici od 5 km pobijedili su Petra Jakopović i Nikola Štefanić oboje iz Tk Maraton Krapina. Na 10 km slavili su Lana Ljuma Skupnjak iz Tk Maraton Krapina i Luka Radetić predstavnik Ak Varaždin. Na 20 km pobjede su ostvarili Natalija Mašera (ind) i Ivan Čorba iz Tk Marathon95 .

više...

Dječji dan - program za djecu DND-a Krapina

U sklopu manifestacije Dječji dan u Tjednu kajkavske kulture 2019., 12. rujna 2019. (četvrtak) od 15:00 do 18:00 sati, Društvo Naša djeca Krapina i ove godine organiziralo je radionice i igraonice za djecu. Interaktivni sadržaji namijenjeni su djeci predškolskog i školskog uzrasta. Manifestacija se održala u prostoru ispred SŠ Krapina i u Parku Matice hrvatske oko Paviljona.

U suradnji s drugim udrugama Grada Krapine, školama i street-art umjetnicima za male posjetitelje pripremljeno je tridesetak radionica i igraonica pa su tako djeca uživala uz Radobojske mažoretkinje, storytelling animacijske igre, frizeraj, kreativne radionice, facepainting, igraonice, crtanje na pločniku, pričaonice, vožnju rikšom, etnoradionicu GKKR i predstavu: Plesna haljina žutog mačka.

Sve radionice i igraonice bile su besplatne.  Projekt „Kaj“ -Dječji dan DND Krapina“ financira Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija.

više...