Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tjedan kajkavske kulture 2021

Premijer Plenković posjetio 56. festival kajkavskih popevki

Gradonačelnik Zoran Gregurović je u subotu na završetku krapinskog Tjedna kajkavske kulture ugostio premijera Andreja Plenkovića, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.
Premijer Plenković prvo je posjetio Muzej krapinskih neandertalaca i izložbu “Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu” koju je ovom prigodom svečano otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek.
U pratnji gradonačelnika Gregurovića, gosti su svoj posjet nastavili obilaskom izložbeno–prodajnih kućica 29. zagorskog gospodarskog zbora, a potom su u sklopu Festivala kajkavskih popevki nazočili „Večeri novih popevki”.
Premijer Plenković naglasio je kako Tjedan kajkavske kulture i njegov bogat program evociraju našu baštinu, kulturu i identitet.
–56. izdanje Festivala kajkavskih popevki i večer novih popevki prigoda su da svi zajedno uživamo u pjesmama i našem kaju te kulturi Hrvatskog zagorja i sjeverozapada Hrvatske. Drago mi je da smo, unatoč epidemiološkim okolnostima, uspjeli još jednom vidjeti 29. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora koji pokazuje snagu i žilavost malih gospodarstvenika i obrtnika i to iz čak sedam županija – rekao je Plenković i dodao kako će Vlada nastaviti, kao i do sada, podupirati sve aktivnosti za boljitak života svih stanovnika Hrvatskog zagorja i Krapinsko-zagorske županije.
Premijer je naglasio kako vjeruje da će Muzej krapinskih neandertalaca, koji je, kako kaže, jedno predivno bogatstvo, postati nezaobilazna točka svih onih koji žele znati više o hrvatskoj, ali i o svjetskoj povijesti i kulturi.
–Drago mi je da brojni mladi kroz svoj školski program dolaze tijekom školske godine, da je Muzej posjećen i da je broj posjetitelja veći nego prije epidemije – zaključio je premijer Plenković.
Gradonačelnik Gregurović naglasio je kako mu je izuzetno drago što su premijer Plenković i ministri Obuljen Koržinek i Horvat posjetili Krapinu.
-Imali smo priliku našim uvaženim gostima pokazati sav sjaj našeg kulturnog bogatstva i ugostiti ih ne samo na našoj tradicionalnom Festivalu kajkavskih popevki, već i na otvorenju izložbe u Muzeju krapinskih neandertalaca. Krapina je grad bogate kulture, baštine i povijesti, a naše gospodarstvo se razvija. Izuzetna mi je čast što su naši uvaženi gosti uživali u djeliću ove prekrasne festivalske atmosfere – poručio je Gregurović.

 

Otvoren 29. zagorski gospodarski zbor – Gradonačelnik Gregurović: Ovo su izazovna vremena, ali je najvažnije da je tradicija nastavljena

U okviru Tjedna kajkavske kulture u Krapini tradicionalno se održava i Zagorski gospodarski zbor,
manifestacija čiji je cilj na što kvalitetniji način predstaviti gospodarski, obrtnički i turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Hrvatskoga zagorja.

I ove godine Zbor su organizirali Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj, a njegovo je 29. izdanje svečano otvoreno u četvrtak.

Zbog epidemiološke situacije, odnosno brige za zdravlje izlagača i posjetitelja, Zbor se i ove godine održava u manjem opsegu, s minimalnim brojem izlagača, no najvažnije je da je tradicija nastavljena, naglasio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

- Nije bilo jednostavno odlučiti na koji način će se organizirati ne samo Tjedan kajkavske kulture u Krapini, nego i Zagorski gospodarski zbor jer želje su jedno, a epidemiološke mjere su drugo, ali mislim da smo pronašli sredinu. Ove godine možda nema tvrtki i izlagača kao prošlih godina, više je dana mogućnost malim obrtima i OPG-ima koji će, nadamo se, na ovom sajmu nešto uspjeti i prodati jer očekujemo ovih dana u Krapini nešto više posjetitelja – rekao je Gregurović.

Istaknuo je da je unatoč epidemiji koronavirusa vidljivo da je zagorsko gospodarstvo čvrsto i stabilno te da su prihodi sve veći.
- Vidimo to i u gradskom proračunu po osnovi prihoda poreza na dohodak. Svakog mjeseca dobivamo i podatke od Zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko osiguranje i vidljiv je i porast broja zaposlenih. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je ova epidemija odnijela i određene žrtve, prvenstveno u tekstilnoj industriji koja se, nažalost, nije uspjela othrvati svemu onome što se događalo na tržištu – kazao je gradonačelnik Krapine dodavši da su sa Zavoda za zapošljavanje stigle dobre informacije, a govore o tome da je već nekoliko tvrtki dostavilo podatke o slobodnim radnim mjestima..
- To znači da će se dio tih ljudi koji su ostali bez posla kroz određeno vrijeme zbrinuti. Na svima nama je da pomognemo da se i ostali zbrinu, da se gospodarstvo i dalje razvija – poručio je Gregurović.

Na otvorenju 29. Zagorskog zbora bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo da, unatoč pandemiji, Zagorski gospodarski zbor i ovoga puta ima međunarodni karakter, budući da su u Krapinu stigli gospodarstvenici iz šest županija, ali i iz Slovenije. Istaknuo je i da se pokazalo da je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije na čvrstim temeljima.
- Zahvaljujem gospodarstvenicima i obrtnicima na sjajnom rezultatu uz sve nedaće. Treba istaknuti i podršku Vlade jer mnogi ne bi opstali da nije bilo reakcije i poticaja Vlade – kazao je župan dodavši da je Krapinsko-zagorska županija po prosječnoj neto plaći u prvom ovogodišnjem tromjesečju na četvrtom mjestu u Hrvatskoj sa 6672 kune te da samo šest hrvatskih županija ima stopu nezaposlenosti ispod 5 posto, a Krapinsko-zagorska je na 4,2 posto.

Ispred županijske Obrtničke komore okupljenima se obratio Darko Varga koji je rekao da Komora i ove godine prezentira tradicijske i umjetničke obrte županije te da su posjetiteljima Zbora dostupni i razni strukovni katalozi u kojima su predstavljeni brojni obrtnici.
-Veselimo se sljedećem, jubilarnom Zboru koji će, iskreno se nadamo, moći zasjati starim sjajem, s više izlagače iz Hrvatske i Europske unije – kazao je Varga.

Josip Grilec, predsjednik HGK-Županijske komore Krapina podsjetio je da je u najboljim godinama na Zboru sudjelovalo i više od 300 izlagača, dok ih je ove godine 50-ak,
- Usprkos situaciji, gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji se relativno dobro snalazilo, a ukupni pad prihoda je manji nego državni prosjek. To je razumljivo jer smo industrijska županija, dok su turističke županije bile velikim dijelom zatvorene. Ove godine je drugačija priča. Prošle smo godine ostvarili ukupni prihod od 13 milijardi i 179 milijuna kuna i to je pad od 3,2 posto u odnosu na najbolju 2019. godinu. Vjerujem da će ova godina biti i bolja – rekao je Grivec dodavši da se broj poduzetnika povećao na 2400, da je prihod po zaposlenom 576 tisuća kuna te da su plaće povećane 15,4 posto.

Od prvog izdanja Zagorskog gospodarskog zbora na sajmu redovito sudjeluje tvrtka Vetropack Straža koja je prošle godine dobila nagradu za najbolju tvrtku u Republici Hrvatskoj, a direktor Tihomir Premužak pohvalio se da je tvrtka, unatoč tome što je prošla godina bila jedna od najtežih, postigla odličan rezultat i tu godinu iskoristila za jednu od najvećih investicija u svojoj povijesti.
- Pripremili smo firmu, koja je ove godine startala puno jača, snažnija, kapacitetom veća i sposobnija, da još bolje možemo odgovoriti na zahtjeve kupaca. To je pravi način i pozivam kolege gospodarstvenike da i u ovakvim vremenima budu hrabri i da ne pokleknu - poručio je Premužak.

Zagorski gospodarski zbor u Krapini ostat će otvoren do subote, 11. rujna 2021. godine u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, a radno vrijeme prodajno-izložbenog sajma je svakodnevno od 10.00 do 22.00 sata.

Otvoren 56. festival kajkavskih popevki, na „Večer novih popevki” dolazi i premijer Plenković

Gradonačelnik Gregurović: Festivalski tjedan je vrhunac godine!

U petak je u Krapini otvoren 56. festival kajkavskih popevki. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u sklopu ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture, a otvorena je retrospektivnim koncertom „Popevke zanavek” na kojem su se brojni posjetitelji mogli prisjetiti poznatih, ali i onih manje poznatih pjesama s prijašnjih festivala.

Otvorenju ovog tradicionalnog događanja, prisustvovao je i gradonačelnik Zoran Gregurović koji je naglasio kako je festivalski tjedan jedan od najvažnijih događaja u Krapini.

-Festivalski tjedan je vrhunac godine i uz njega Krapina prodiše – istaknuo je gradonačelnik dodavši kako je ova manifestacija tradicija duboko ukorijenjena u srca i živote cijelog zagorskog kraja.

S obzirom na aktualne epidemiološke mjere, organizatori su i ove godine morali odustati od niza sadržaja, no gradonačelnik Gregurović zadovoljan je što se festival ipak održao.

-Vjerujem da smo prilikom organizacije našeg festivala uspjeli pronaći dobar kompromis te da će svi građani i posjetitelji biti zadovoljni ovogodišnjim događanjima – zaključio je Gregurović.

Otvorenju 56. festivala kajkavskih popevki prisustvovao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je istaknuo zadovoljstvo što je, kako kaže, na svom terenu i među svojim ljudima.

-Festival nema nagrade, ona je revijalnog karaktera, tako da smo svi ovdje došli prije svega pokazati svoje emocije i svoju ljubav prema kajkavskoj kulturi i tradiciji i baštini – zaključio je Tušek.

Subotnja večer će također biti prepuna događanja. U sklopu festivala, posjetitelje očekuje otvorenje izložbe „Pola stoljeća Muzeja na Hušnjakovu”, dobra zabava uz Vinski plac i koncerte, a vrhunac je uživanje u novim hitovima uz „Večer novih popevki”.

Predstavljanju manifestacije „Dani europske baštine 2021.” u Muzeju krapinskih neandertalaca prisustvovat će i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Nakon izložbe koju će u društvu gradonačelnika Gregurovića, ministrice Obuljen Koržinek i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata obići i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijer će se sa suradnicima i domaćinom uputiti na 29. zagorski gospodarski zbor, a potom se pridružiti brojnim posjetiteljima na subotnjoj „Večeri novih popevki”.

više...

Recital kajkavske poezije i ove godine predstavio bogatstvo kajkavskog jezika

U Krapini je u okviru Tjedna kajkavske kulture i ove godine organiziran Recital kajkavske poezije na koji je preko natječaja pristiglo dvjestotinjak poetskih radova, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorice Marije Lamot, Dragice Ferjanić i Radovana Novine kao predsjednika, odabralo njih 72.
Na samom Recitalu, održanom u srijedu, izvedeno je 38 uradaka u interpretaciji Biserke Ipša, Marije Krpan, Ronalda Žlabura, Dee Presečki, Martina Grđana, Kristijana Potočki, Denisa Bosaka te Matije Čikira.
U ime grada Krapine, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović istaknuo je kako veliki značaj Recitala kajkavske poezije pokazuje duga tradicija njegovog održavanja.
„Nas posebno raduje što se već dugi niz godina održava ovaj recital koji je počeo sredinom šezdesetih godina, a može se vezati uz početke krapinskog festivala. Raduje nas što dolaze eminentni dramski umjetnici koji su interpretatori, a autori su iz svih djelova govornog kajkavskog područja. To je dosta bitno radi očuvanja naše kulture, jezika i književnosti, ne samo za ovaj dio Zagorja već i za cijelu našu domovinu”, kazao je Gregurović.
Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smilčić Slovenec istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija nastoji što više podupirati stvaralaštvo djece i odraslih
„Županija nastoji podupirati ovakve manifestacije svakako hvale vrijedne. Želja nam je da se naš kaj njeguje, a pogotovo kroz ovakve manifestacije i društva koja nam daju prostora za razmišljanje, a budućim generacijama predstavljaju duboki trag kajkavštine. Ovakve nas manifestacije svakako uče i o važnosti čuvanja, govorenja i življenja kaja”, poručila je Smilčić Slovenec.

„Na natječaj su pristigli radovi iz cijelog kajkavskog govornog područja. Radovi su vrlo kvalitetni i prosudbena komisija u sastavu profesorice Zastupljeni su autori iz cijelog kajkavskog govornog područja - od Gorskog kotara pa do Podravine. U svim se radovima očituje bogatstvo kajkavskog jezika koji iz godine u godinu dokazuje da je mjestu i da je stara izreka „svaki zaseok ima svoj govor” zaista točna” kazao je Novina i dodao kako je Recital kajkavske poezije recentan primjerak kajkavskog suvremenog stvaralaštva kada je u pitanju poezija.
Glumica Biserka Ipša, dugogodišnja interpretatorica na kajkavskom recitalu rado tumači poeziju.
„Ne daj bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Izvela sam pet prekrasnih pjesama i ne znam koja mi je draža i ljepša. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to, nek toga bude što više. Naš kajkavski je blago ogromno”, poručila je glumica Ipša.
Program Tjedna kajkavske kulture obogaćen je i Zagorskim gospodarskim zborom u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda koji će biti otvoren od danas do subote od 10.00 do 22.00 sati. Festivalsko popodne u četvrtak obilježit će Dječji dan, s početkom u 16.00 sati koji će kroz radionice i igraonice onim najmlađima pružiti veselje i zabavu u Parku Matice hrvatske, a od 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Krapina. U 19.00 sati otvara se 36. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ Mali kaj 2021. Na Vinskom placu, kod OŠ „Ljudevit Gaj” od 19.00 za dobru glazbenu atmosferu pobrinut će se Podvinčani, a na Trgu Ljudevita Gaja grupa La Gef, nakon koje pozornicu zauzima grupa Vigor. Večer će završiti ispred festivalske dvorane, koncertom grupe Trnje.

više...

Tjedan kajkavske kulture u Krapini u punom sjaju: bogat program u četvrtak, u petak cijeli niz događanja

Na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, ovogodišnji Tjedan kajkavske kulture u Krapini nastavljen je u četvrtak bogatim programom na nekoliko lokacija u gradu.

Središnje događanje bilo je otvorenje 29. zagorskog gospodarskog zbora koji se u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda održava u nešto manjem obimu nego ranijih godina, s 50-ak izlagača, a potrajat će do subote 12. rujna. Zbor je privukao brojne posjetitelje koji imaju priliku razgledati bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Hrvatskoga zagorja.

Organiziran je i uvijek dobro posjećeni Dječji dan, uz radionice i igraonice za djecu u organizaciji Društva Naša djeca Krapina, a osim kod glazbenog paviljona u Parku Matice hrvatske, radionica za djecu održanaa je i u Gradskoj knjižnici Krapina.
Kad smo kod najmlađih, svakako vrijedi izdvojiti tradicionalni, ovoga puta već 36. dječji festival Mali kaj.

Dan je bio ispunjen brojnim glazbenim događanjima, pa su tako na Vinskom placu nastupili Podvinčani, a ispred Festivalske dvorane Trnje, dok je vrhunac dana bio nastup popularne grupe Vigor na kojem se okupilo mnoštvo građana.

Bogat program Tjedna kajkavske kulture nastavit će se u petak u 18.30 sati koncertom Kontra benda na Trgu Ljudevita Gaja, dok će u 19.00 sati ispred Festivalske dvorane svoje umijeće muziciranja pokazati Gradski puhački orkestar Krapina.

U isto će vrijeme na Vinskom placu nastupiti Dečki z'bregov, a pola sata kasnije na Trg Ljudevita Gaja posjetiteljima će se predstaviti Mažoretkinje 60+ iz Jesenja.
Sportski dio programa obilježava šah i mali nogomet – popodne se igra pojedinačni šahovski turnir Memorijal Miljenka Medića u restoranu KTC Krapina, a na igralištu Srednje škole Krapina 3. memorijalni malonogometni turnir „Krapinski vitezovi“ u spomen na poginule hrvatske branitelje u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Krapina

U 20.00 sati u Festivalskoj će dvorani početi retrospektivni koncert „Popevke zanavek” u sklopu 56. festivala kajkavskih popevki , dok će od 22.00 sata na središnjem gradskom trgu nastupiti Crvena jabuka.

više...

Približavanje kajkavskog govora djeci bogatstvo je manifestacije Tjedan kajkavske kulture

Bogat program Tjedna kajkavske kulture nastavljen je u utorak. Glavnu su ulogu imala djeca na Recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva u dvorištu Galerije grada Krapine. Ovogodišnja kajkavska manifestacija može se podičiti sudjelovanjem 130 škola s područja Hrvatske, a upravo je približavanje kajkavskog govora djeci bogatstvo ove manifestacije. Za Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva odabrano je 70 radova učenika škola od Ogulina do Svetog Martina na Muri.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović još je jednom istaknuo da je najveća vrijednost središnje kajkavske manifestacije uključivanje djece koja će čuvati, ali i stvarati novu kajkavsku kulturnu baštinu.
U crkvi Majke Božje Jeruzalemske održana je misa s kajkavskim pjesmama na kojoj su sudjelovali članovi KUD-a Remetinec.
Utorak na Tjednu kajkavske kulture završio je promocijom knjige Marije Hlebec „Pođi u šumu, zagrli stablo”, s koncertom Nine Kraljić.
U programu Tjedna kajkavske kulture u srijedu najavljujemo Recital kajkavske poezije Krapina 2021. koji će u 19 sati početi u dvorištu Galerije grada Krapine. Za taj su program odabrana 72 rada 52 autora.