Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti te 56. „Festival kajkavskih popevki“

S ciljem očuvanja govorene, pisane i pjevane kajkavske riječi te njegovanja običaja, svake godine početkom rujna u Krapini započinje Tjedan kajkavske kulture.
Riječ je o manifestaciji koja ima iznimno značenje za Grad Krapinu, Krapinsko-zagorsku županiju i cijelo kajkavsko govorno područje te obogaćuje i uzdiže kulturu naše domovine.

Tjedan kajkavske kulture svake godine donosi bogatu riznicu kvalitetnih priredbi kao što su koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti, a vrhunac svake manifestacije je „Festival kajkavskih popevki“, koncert novoskladanih popevki u izvedbi eminentnih hrvatskih glazbenika koji će ove godine doživjeti svoje 56. izdanje.

Program Tjedna kajkavske kulture počinje u petak, 3. rujna autokinom- Ususret Festivalu, kada će od 21 sat na poligonu u Mihaljekovom jarku biti prikazan film „Brzi i žestoki 9”.

Svečano otvorenje Tjedna najavljeno je za nedjelju, 5. rujna u 18.30, a održat će se na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, uz prigodan glazbeni program Adama Končića i Savskih valova. Uoči otvorenja manifestacije, u 17 će sati ispred Festivalske dvorane biti otvorena izložba dječjih radova, dok će u 18 sati na Trgu početi svečani mimohod postrojbi.
Dan će završiti koncertom Kumova od 20 sati.

Tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se jubilarni 20. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Recital kajkavske poezije Krapina 2021., kao i Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva te 36. Dječji kajkavski festival – Mali kaj 2021.

Središnji dio manifestacije bit će 56. festival kajkavskih popevki. U petak, 10. rujna održat će se retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a dan kasnije Večer novih popevki.

I na ovogodišnjoj će manifestaciji biti organiziran bogat glazbeni program uz nastup zvijezda domaće estrade. Osim već spomenutih Kumova, u Krapinu dolaze Vigor, Crvena jabuka i Klapa Rišpet, Nina Kraljić, a posjetitelje će zabavljati i Gordana Ivanjek, Podvinčani, Dećki z bregov, Kontra bend, Fiškali, Šarmeri i Trnje te Gradski puhački orkestar Krapina.

Tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se i Dani krapinskog sporta koji će početi u subotu, 4. rujna, a od 9. do 11. rujna i tradicionalni Zagorski gospodarski zbor.

Program Tjedna kajkavske kulture Krapina 2021.