Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gradonačelnik Gregurović: Osjetite ovih dana Krapinu, osjetite dušu KAJ-a!

Tjedan kajkavske kulture manifestacija je od iznimnog značaja za Grad Krapinu kao i cijelu Krapinsko-zagorsku županiju. Već tradicionalno, početak rujna rezerviran je za ovu manifestaciju važnu svim kajkavcima kako bi se očuvali njihovi običaji, kultura, govorena, pisana i pjevana kajkavska riječ.

Promocijom kajkavskog narječja obogaćuje se kulturna baština Republike Hrvatske, a na Tjednu kajkavske kulture Krapina 2021. sadržaja neće nedostajati koji je i službeno otvoren u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima.
Nešto prije samog otvorenja ispred Festivalske dvorane u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina otvorena je izložba dječjih likovnih radova na temu zagorskog pejzaža, licitara i tradicijskih dječjih igračaka.
Komisija za odabir dječjih likovnih radova imala je težak zadatak s obzirom na iznimno velik interes. Na natječaj je prispjelo preko 700 likovnih radova rađenih različitim tehnikama dok je za izložbu odabrano 314 najboljih iz 70 osnovnih škola iz 10 županija i Grada Zagreba koji su izloženi u maloj dvorani i klubu Pučkog otvorenog učilišta Krapina sve do 23. rujna.
Nakon otvorenja izložbe uslijedio je mimohod počasnih postrojbi na Trgu Ljudevita Gaja nakon čega je Tjedan kajkavske kulture u Krapini i službeno otvoren.
Prilikom svečanog otvorenja gradonačelnik Grada Krapine Gregurović poželio je dobrodošlicu svim okupljenima na početku najvažnijeg krapinskog tjedna u godini - Tjedna kajkavske kulture.

– Svugdje se vrijeme mjeri od nove do stare godine jedino u Krapini od festivala do festivala. Nakon što nas je prošle godine zadesila epidemija morali smo puno skromnije to organizirati. I ove godine bili smo u jednom procjepu između onog što nam nalažu epidemiološke mjere i naših želja za organizacijom. No, vjerujem da smo našli jednu sredinu. Osjetite i ovih dana Krapinu, osjetite dušu KAJ-a, dobrodošli! - poručio je gradonačelnik Gregurović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako ga je na samom početku Tjedna kajkavske kulture oduševila izložba radova koju su pripremila djeca iz 10 hrvatskih županija te dodao kako je lijepo vrijeme, netipično za Krapinu nagrada za ovako dobru organizaciju programa.

- Mi prenoseći djeci svoju kulturu, baštinu osiguravamo svoj identitet. Stoga i krapinski festival nije samo festival koji je od važnosti samo za Krapinsko-zagorsku županiju već i za čitavu Republiku Hrvatsku - kazao je Kolar.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uime Predsjednika Vlade i svoje osobno čestitala je na organizaciji ovog velikog, važnog i vrijednog festivala.

- Pred nama je još jedan bogati Tjedan kajkavske kulture koji objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati - od stvaralaštva najmlađih, koje i kroz ovaj festival i sve druge programe tijekom godine učite voljeti kajkavski jezik, kajkavsko narječje i kulturu, do onih nešto starijih koji su uvijek vesele novim izdanjima Festivala kajkavske popevke – kazala je ministrica naglasivši kako je važno njegovati ovu vrijednu tradiciju očuvanja kajkavske riječi.

Službeni dio otvorenja upotpunio je nastup Adama Končića i Savskih valova, a vrhunac večeri bio je koncert Kumova koji je u centru Krapine okupio veliki broj posjetitelja Festivala.
U ponedjeljak, 6. rujna program počinje u 11 sati Znanstvenim skupom „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća” dok je popodnevni termin rezerviran za koncert u atriju Franjevačkog samostana gdje će u 18.45 sati nastupiti Gordana Ivanjek, uz klavirsku pratnju Jurice Vugreka, a sutrašnji dan završava predstavom GFUK-a u Festivalskoj dvorani „4 poze, sretan svršetak”.