Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U Krapini su u okviru Tjedna kajkavske kulture i ove godine organizirani Dani krapinskog sporta, a nakon turnira u stolnom tenisa, teniskog turnira te ribolova i biciklizma, u ponedjeljak, 6. rujna na red je došao turnir u uličnoj košarci – Streetball.

Cilj je ovog turnira širenje popularnosti košarke u Krapinsko-zagorskoj županiji te okupljanje mladih uz sport i druženje, a turnir na kojem je nastupilo osam ekipa odigran je na vanjskom igralištu kod Osnovne škole Ljudevita Gaja.

Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe, pa su se tako u Grupi A natjecali Zagorski Bullsi, Koučevi, Tudum i High 4, dok su u Grupi B bili Veterani, Ništa, La familija gringosi i Kadeti.

Prvo mjesto na Streetball turniru zasluženo je pripalo ekipi Tudum, u sastavu Petar Štrok, Nikola Poslončec, Dino Benc i Bruno Ranogajec, koja je u finalu s tijesnih 21:19 svladala ekipu Koučevi za koju su igrali Zoran Strehovec, Filip Križnik i Marko Golub.

U borbi za treće mjesto u kojoj su snage odmjerili La familija gringosi i Veterani, uspješniji su s 21:12 bili Gringosi za koje su igrali Martin Mlinarić, Lovro Čižmek, Daniel Strehovec i Noa Konjić.

Osim sporta, ponedjeljak je u Tjednu kajkavske kulture obilježio i jubilarni 20. Znanstveni skup pod nazivom „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”.

U ime grada Krapine, prisutnima se obratio Mladen Gregurović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine ističući kako je najvažnije promicati kajkavsku kulturu.

– Veseli nas činjenica da je ovaj znanstveni skup uvelike obogaćuje „Tjedan kajkavske kulture”. U današnje vrijeme globalizacije posebice je važno promicati i čuvati kajkavsku kulturu cijele naše domovine – kazao je Gregurović.

Alojz Jembrih, hrvatski kroatolog, književni povjesničar, jezikoslovac, slavist i filolog naglasio je kako je ovakav znanstveni skup koji je toliko godina aktivan prava rijetkost u Hrvatskoj, no ono što ga drži aktivnim nevidljiva je ljubav.

– Već 20 godina pod tim naslovom održavamo znanstveni skup što je rijetkost u Hrvatskoj. Početak naših znanstvenih skupova bila su dva okrugla stola s naslovom „Uvođenje kajkavskoga jezika i kulture kao izbor predmeta u osnovne i srednje škole kajkavskog govornog područja”, drugi je bio „Područje kajkavskog jezika danas”. Kontinuirano održavanje znanstveno skupa moguća je ako postoji nevidljiva snaga, zajednička ljubavi i želja da se kajkavština iznova vrednuje s pretpostavkom da ona nije ništa manje vrijedna od ostalih književnih dionica – poručio je Jembrih.

Bogat program manifestacije nastavlja se u utorak od 17.00 sati, kada će se u dvorištu Galerije grada Krapine održati Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva, dok će u crkvi
Majke Božje Jeruzalemske u 18.00 sati početi Misa s kajkavskim pjesmama.

Dan će završiti promocijom knjige Marije Hlebec „Pođi u šumu, zagrli stablo”, uz koncert Nine Kraljić, a program će početi u 20.00 sati u dvorištu Galerije grada Krapine.