Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U okviru Tjedna kajkavske kulture u Krapini tradicionalno se održava i Zagorski gospodarski zbor,
manifestacija čiji je cilj na što kvalitetniji način predstaviti gospodarski, obrtnički i turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Hrvatskoga zagorja.

I ove godine Zbor su organizirali Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj, a njegovo je 29. izdanje svečano otvoreno u četvrtak.

Zbog epidemiološke situacije, odnosno brige za zdravlje izlagača i posjetitelja, Zbor se i ove godine održava u manjem opsegu, s minimalnim brojem izlagača, no najvažnije je da je tradicija nastavljena, naglasio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

- Nije bilo jednostavno odlučiti na koji način će se organizirati ne samo Tjedan kajkavske kulture u Krapini, nego i Zagorski gospodarski zbor jer želje su jedno, a epidemiološke mjere su drugo, ali mislim da smo pronašli sredinu. Ove godine možda nema tvrtki i izlagača kao prošlih godina, više je dana mogućnost malim obrtima i OPG-ima koji će, nadamo se, na ovom sajmu nešto uspjeti i prodati jer očekujemo ovih dana u Krapini nešto više posjetitelja – rekao je Gregurović.

Istaknuo je da je unatoč epidemiji koronavirusa vidljivo da je zagorsko gospodarstvo čvrsto i stabilno te da su prihodi sve veći.
- Vidimo to i u gradskom proračunu po osnovi prihoda poreza na dohodak. Svakog mjeseca dobivamo i podatke od Zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko osiguranje i vidljiv je i porast broja zaposlenih. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je ova epidemija odnijela i određene žrtve, prvenstveno u tekstilnoj industriji koja se, nažalost, nije uspjela othrvati svemu onome što se događalo na tržištu – kazao je gradonačelnik Krapine dodavši da su sa Zavoda za zapošljavanje stigle dobre informacije, a govore o tome da je već nekoliko tvrtki dostavilo podatke o slobodnim radnim mjestima..
- To znači da će se dio tih ljudi koji su ostali bez posla kroz određeno vrijeme zbrinuti. Na svima nama je da pomognemo da se i ostali zbrinu, da se gospodarstvo i dalje razvija – poručio je Gregurović.

Na otvorenju 29. Zagorskog zbora bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo da, unatoč pandemiji, Zagorski gospodarski zbor i ovoga puta ima međunarodni karakter, budući da su u Krapinu stigli gospodarstvenici iz šest županija, ali i iz Slovenije. Istaknuo je i da se pokazalo da je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije na čvrstim temeljima.
- Zahvaljujem gospodarstvenicima i obrtnicima na sjajnom rezultatu uz sve nedaće. Treba istaknuti i podršku Vlade jer mnogi ne bi opstali da nije bilo reakcije i poticaja Vlade – kazao je župan dodavši da je Krapinsko-zagorska županija po prosječnoj neto plaći u prvom ovogodišnjem tromjesečju na četvrtom mjestu u Hrvatskoj sa 6672 kune te da samo šest hrvatskih županija ima stopu nezaposlenosti ispod 5 posto, a Krapinsko-zagorska je na 4,2 posto.

Ispred županijske Obrtničke komore okupljenima se obratio Darko Varga koji je rekao da Komora i ove godine prezentira tradicijske i umjetničke obrte županije te da su posjetiteljima Zbora dostupni i razni strukovni katalozi u kojima su predstavljeni brojni obrtnici.
-Veselimo se sljedećem, jubilarnom Zboru koji će, iskreno se nadamo, moći zasjati starim sjajem, s više izlagače iz Hrvatske i Europske unije – kazao je Varga.

Josip Grilec, predsjednik HGK-Županijske komore Krapina podsjetio je da je u najboljim godinama na Zboru sudjelovalo i više od 300 izlagača, dok ih je ove godine 50-ak,
- Usprkos situaciji, gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji se relativno dobro snalazilo, a ukupni pad prihoda je manji nego državni prosjek. To je razumljivo jer smo industrijska županija, dok su turističke županije bile velikim dijelom zatvorene. Ove godine je drugačija priča. Prošle smo godine ostvarili ukupni prihod od 13 milijardi i 179 milijuna kuna i to je pad od 3,2 posto u odnosu na najbolju 2019. godinu. Vjerujem da će ova godina biti i bolja – rekao je Grivec dodavši da se broj poduzetnika povećao na 2400, da je prihod po zaposlenom 576 tisuća kuna te da su plaće povećane 15,4 posto.

Od prvog izdanja Zagorskog gospodarskog zbora na sajmu redovito sudjeluje tvrtka Vetropack Straža koja je prošle godine dobila nagradu za najbolju tvrtku u Republici Hrvatskoj, a direktor Tihomir Premužak pohvalio se da je tvrtka, unatoč tome što je prošla godina bila jedna od najtežih, postigla odličan rezultat i tu godinu iskoristila za jednu od najvećih investicija u svojoj povijesti.
- Pripremili smo firmu, koja je ove godine startala puno jača, snažnija, kapacitetom veća i sposobnija, da još bolje možemo odgovoriti na zahtjeve kupaca. To je pravi način i pozivam kolege gospodarstvenike da i u ovakvim vremenima budu hrabri i da ne pokleknu - poručio je Premužak.

Zagorski gospodarski zbor u Krapini ostat će otvoren do subote, 11. rujna 2021. godine u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, a radno vrijeme prodajno-izložbenog sajma je svakodnevno od 10.00 do 22.00 sata.