Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Svake godine početkom rujna Krapina se zaodijeva u festivalsko ruho prožeto tradicijom, ali i suvremenošću u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Ove godine Festival se održava od 2. do 10. rujna, a predstavlja vrlo važnu kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj koja veliča umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja.

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik, Zoran Gregurović, na predstavljanju ovogodišnjeg izdanja najvažnije manifestacije u Hrvatskom zagorju naglašava kako je program izuzetno kvalitetan i pripremljen za sve uzraste.

-Od zabavnih pa do umjetničkih programa, izložba, recitala do koncerata, od znanstvenih skupova do samog Festivala kajkavskih popevki. Uistinu, svatko može naći nešto za sebe pa i sportaši koji mogu posjetiti sportske sadržaje koji su pripremljeni – rekao je Gregurović te dodao kako će službeno otvorenje biti u nedjelju, 3. rujna na Trgu Ljudevita Gaja. Pozvao je sve da dođu u Krapinu i uživaju u mnoštvu kvalitetnog programa.

-Svugdje se vrijeme mjeri od novoga do staroga ljeta, jedino kod nas u Krapini od festivala do festivala - rekao je Gregurović te naglasio kako je to pokazatelj koliko građani drže do ovog festivala.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine, Nedeljka Vodolšak, najavila je bogat program 58. Tjedna kajkavske kulture i izdvojila nekoliko događanja za koje smatra da su drugačiji u odnosu na prijašnja izdanja. Tako je izdvojila otvorenje ‘Vinskog placa’, u subotu 2. rujna, gdje će se na interesantan način predstaviti ispijanja vina, kako se to nekada radilo u Krapini i Križevcima.

Nedjelja, 3. rujna, rezerviran je za ‘Dječji korzo’, jedan od najbogatijih, najinteresantnijih i najšarenijih programa u sklopu Tjedna kajkavske kulture.

-Ove godine imamo 15 dječjih grupa iz cijele Županije. Nakon toga slijedi koncert Branka Ovčarića i prijatelja, dugogodišnjeg sudionika Kajkavskog festivala – rekla je Vodolšak te dodala da je u utorak 5. rujna na programu recital dramskih kazališnih amatera, a u srijedu će biti prikazana predstava na trgu.

Za četvrtak, petak i subotu najavljen je ‘Plac suvenira i delicija’ u kojem sudjeluje Srednja škola Pregrada sa svojim delicijama koje će napraviti posebno za manifestaciju.

-Izdvajam i ‘Etno kućicu’ koju će opremiti Etno selo Kumrovec. Svake godine imamo dobru suradnju s MKN koji će se i ove godine uključiti svojim izložbama u festival – rekla je Vodolšak te dodala kako će se predstaviti i različiti KUD-ovi iz cijelog kraja kajkavskog govornog područja, a glazbene zvijezde zabavljat će publiku do jedan sat iza ponoći.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, zahvalio je svima koji su sudjelovali na organizaciji Tjedna kajkavske kulture te naglasio kako su 58 kulturno-zabavnih događanja, 11 sportskih, Zagorski gospodarski zbor i izložbe u galerijama i muzejima dio nevjerojatnog programa.

-To je garancija kulture i tradicije koju mi ovdje u Zagorju i Krapini baštinimo, jer Krapina je sjedište kajkavštine, kajkavske kulture i povijesti. Zbog toga i ovaj znanstveni skup i sve ono što je vezano za jezik je izuzetno bitno za Tjedan kajkavske kulture – kazao je Kolar.

Damir Novina naglasio je tradiciju održavanja Krapinskog festivala koji se ove godine održava 58. puta.

Novina je od dijela programa kojeg organizira Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo posebno istaknuo održavanje 22. znanstvenog skupa „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”. Zatim, 38. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ – Mali kaj 2023, 58. FESTIVAL KAJKAVSKIH POPEVKI - retrospektivni koncert „Popevke zanavek“ u petak te, kako je naglasio veliko finale u subotu, 58. FESTIVAL KAJKAVSKIH POPEVKI KRAPINA 2023. „Večer novih popevki“.

-Naglašavam tradiciju našeg Festivala da se mogu zahvaliti svima koji nas prate i podupiru njegovu organizaciju. Spremni smo za ovogodišnje izdanje Festivala i želim svima dobru zabavu - poručio je Novina.

Umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki, Siniša Leopold, za ovogodišnji Festival je rekao da će biti na tragu prethodnih 15-ak godina. Ponovio je kako će se kroz retrospektivnu večer izvesti 40-ak pjesama kako bi se svi zajedno prisjetili brojnih uspješnih popevki.

-Druga večer predstavit će 23 nove popevke gdje će između ostalih nastupiti Hrvoje Hegedušić, Adam Končić ali brojne druge koji iz godine u godinu stižu na naš Festival - kazao je Leopold te najavio i nastup mlade hrvatske zvijezde Matije Cveka.

-Festival njeguje i čuva, ali i stvara na neki način novu tradiciju na tragu one stare - zaključio je Leopold.

Saborski zastupnik Žarko Tušek naglasio je da je Tjedan kajkavske kulture festival krapinske odnosno zagorske tradicije i kulture. Zahvalio se svim pokroviteljima manifestacije od institucije Predsjednika RH-a, preko Hrvatskog sabora do Ministarstva kulture koji u velikoj mjeri financijski podupire manifestaciju.

-Radi se o posebnom tjednu i svi zajedno imamo obvezu dati svoj doprinos u organizaciji i održavanju Tjedna kajkavske kulture - rekao je saborski zastupnik.

Saša Kundih, predsjednik Krapinskog športskog saveza dodao je da i ove godine Tjedan kajkavske kulture obiluje brojnim sportskim događanjima u sklopu XI. dana krapinskog sporta. Sportska dvorana i ove godine će biti domaćin 22. međunarodnog turnira Krapina 2023. u stolnom tenisu te 7. memorijalnog stolnoteniskog turnira "Jurica Spaček". ŠRC Podgora ugostit će Memorijalni teniski turnir i dječji nogometni turnir "Kaj kup". Uz to održat će se i turnir u rukometu za mlađe uzraste, Streetball turnir, 38. kup Grada Krapine u ribolovu, 10. brdska biciklistička trka Nenadertalka, 10. krapinski Ringišpil te šahovski turnir "Memorijal Miljenko Medić."

Saša Kundih izrazio je zadovoljstvo sportskim programom, brojnim događanjima te činjenicom da će sport u Krapini okupiti veliki broj mladih sportaša.

Adam Končić je naglasio kako već 9. godinu zaredom Glumački festival u Krapini organizira predstave u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Ove godine radi se o dva gostovanja "Ništa bez reklame" kazališta "Luda kuća" iz Zagreba koja je na rasporedu 2. rujna te dva dana kasnije kada u Krapinu stiže "Kaj je ljubav" u koprodukciji zagrebačke "Komedije" i GFUK-a.