Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je u Krapini otvorila 58. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE, nadaleko poznatu manifestaciju u čijem je središtu očuvanje tradicije, očuvanje riječi „kaj” odnosno kajkavštine. Na samom otvorenju izrazila je zadovoljstvo što manifestacija iz godine u godinu ima sve više programa.

-Vidim da je sve više različitih programa. Vidim da je sve više sadržaja koji obuhvaćaju sva područja kulture, ne samo popevku po kojoj su Tjedan i Festival posebno poznati, nego i sve druge oblike kulture i umjetnosti - kazala je ministrica. Kao posebnu vrijednost naglasila je činjenicu da je svake godine na Festivalu sve više mladih i djece.

-To nam svima daje vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati - mišljenja je ministrica. Ujedno je u publici posebno pozdravila počasnog građanina Grada Krapine i bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, za kojeg ističe da je svojim angažmanom i radom pomogao pokrenuti brojne programe u Hrvatskom zagorju.

-Nije slučajno da je baš u Krapini imenovan za počasnog građanina. Mi smo samo nastavili dobrim utabanim stazama - zaključila je Obuljen Koržinek, nakon čega je proglasila Festival otvorenim.

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik, Zoran Gregurović, naglasio je da "kaj" u Krapini nije samo riječ već povijest, tradicija i baština ovog kraja.

-To je naš način života i na svima nama je da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali i da to predamo generacijama koje će doći nakon nas i dalje nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i našoj domovini - završio je Gregurović.

Župan Željko Kolar za Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju kazao je da su bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, kajkavske kulture i baštine. Da bi se kultura i tradicija očuvala, Kolar bitnim smatra raditi s djecom, odgajati ih kod kuće, raditi s njima u vrtiću i školama.

58. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE, koji je pred nama, donosi niz znanstvenih, poetskih, kulturnih i glazbenih događanja, među kojima se najviše ističu dvije večeri Festivala kajkavskih popevki - u petak, „Popevke za navek“ i u subotu, „Večer novih popevki“.

O važnosti događanja svjedoči i veliki broj uzvanika koji su stigli na otvorenje, ne samo iz Krapine i Krapinsko-zagorske županije, nego iz okolnih županija i grada Zagreba.

Nakon službenog otvorenja na pozornici u centru Krapine održan je već tradicionalni Dječji korzo na kojem je nastupilo 14 dječjih grupa iz cijele Županije.

Otvorenje TKK 2023 3