Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Počeci čitaoničke i knjižnične djelatnosti u Krapini sežu u davnu 1845. godinu kada je inicijativom Nestora Kiepacha osnovana čitaonica "Domorodni dom", a ta se tradicija održala do današnjih dana. Kontinuirano, bez prekida knjižnica djeluje od 1962. godine. u sastavu Pučkog otvorenog učilišta, a od 1. siječnja 2006. godine Gradska knjižnica Krapina djeluje kao samostalna ustanova. U njezinom je fondu preko 30 000 svezaka uglavnom knjižne građe.
 
Prije nešto više od 2 godine u sklopu svečanosti otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2003. knjižnica je preseljena u adaptirane i rekonstruirane prostorije zgrade u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda 13.  u kojima su na 4 etaže ukupne površine preko 800 m2 raspoređeni Dječji i Odjel za odrasle, studijska čitaonica, zavičajna zbirka, dvorana za književne večeri i promocije i zatvoreno spremište. Smještena u srcu grada u neposrednoj blizini dviju škola, Gradska knjižnica Krapina je  postala informacijsko i multimedijalno središte grada i susjednih općina Radoboj, Đurmanec i Petrovsko. 

Knjižnica zapošljava 5 djelatnika, te broji preko 1500 aktivnih korisnika među kojima brojno prevladavaju osnovnoškolci i srednjoškolci. Kako knjižnica posjeduje bogat fond stručne literature iz različitih područja društvenih i prirodnih znanosti, te umjetnosti, njime se često koriste i studenti, te djelatnici gradske i županijske uprave, poduzeća i ustanova. 

Knjižnica pruža svoje usluge ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u radnom vremenu od 9 do 16 sati, srijedom i petkom od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 12 sati. 
    
Osim posudbe knjiga iz vlastitih zbirki knjižnica nudi i mogućnost međuknjižnične posudbe građe iz drugih knjižnica u Hrvatskoj, repografske usluge, vrši tematska i bibliografska pretraživanja, obavlja stalnu edukaciju korisnika o načinima korištenja baza podataka, te korištenju Interneta. Putem godišnjih Biltena prinova obavještava korisničku populaciju o novonabavljenim prinovama u knjižnom fondu.
Preko internet kioska, instaliranog u knjižnici od strane nekadašnjeg Ministarstva europskih integracija, moguće je koristiti se besplatno Internetom, slati e-mail, a koristeći knjižnična računala pripremati seminarske i diplomske radnje, referate i zadovoljiti i druge stručne i obrazovne potrebe. 

Na dječjem odjelu knjižnica najmlađim korisnicima omogućuje  igru, druženje sa lutkama, drvenim igračkama, slikovnicama i likovnim materijalima, crtanje, izrađivanje kroz radionice različitih upotrebnih i ukrasnih predmete, savladavanje brojnih tehnika rada na papiru i s papirom. Kroz povremene Pričaonice stručno osoblje knjižnice okuplja najmlađe korisnike razvijajući u njima od malena interes za knjigu i knjižnicu.

Knjižnica organizira tijekom godine i brojna predstavljanja novih knjiga, gostovanja književnika, znanstvenika, glazbenika i javnih djelatnika, pri tom tijesno surađuje sa gradskim školama i udrugama, medijima, knjižničnom zajednicom i nakladnicima.

Kroza zavičajnu zbirku trajno skrbi o nabavi, stručnoj obradi i zaštiti knjižne građe zavičajnog karaktera te njenoj dostupnosti svim korisnicima koji žele učiti o zavičaju i kajkavskoj pisanoj baštini i povijesti Krapine i okolice.
Nabavljajući svake godine oko 3000 svezaka nove knjižnične građe koju računalno obrađuju, signiraju, indeksiraju i predmetno označavaju njeni stručni djelatnici, Gradska knjižnica Krapina predstavlja najrazvijeniju knjižničnu ustanovu u Krapinsko-zagorskoj županiji.