Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nažalost, ponovno smo svjedoci da se na području Grada Krapine nepropisno odbacuje otpad, kako u prirodi i uz javne ceste tako i u neposrednoj blizini naselja te se stvaraju novi divlji deponiji otpada. 
Grad Krapina je zadnjih 10 godina uložio velike napore i velika financijska sredstva za sanaciju i čišćenje divljih deponija u prirodi i nekoliko godina nije bilo problema.

Isto tako je uspostavljen i sustav odvajanja korisnog otpada, postavljeno je 18 lokacija eko-otoka i svim su domaćinstvima podijeljene plave kante za odvajanje papira i plastike "na kućnom pragu". Registrirani su i ovlašteni uporabitelji za prikupljanje azbesta, elektroničkog otpada, tekstila i drugo. Uskoro će se izgraditi i suvremeno reciklažno dvorište za potrebe Grada Krapine i susjednih općina. Dva puta godišnje redovno se provode akcije skupljanja glomaznog otpada i postavljaju kontejneri po naseljima. Upravo je započela akcija skupljanja u okolnim općinama, a u travnju 2016. se ista nastavlja na području Grada Krapine. Nekoliko godina je Grad Krapina sudjelovao u ekološkoj kampanji "Zelene čistka" u koju su bile uključene škole, udruge i građani. Sve je to u cilju osvješćivanja i brige o okolišu i zdravlju. 
Odlaganje otpada i gospodarenje otpadom je zakonska obaveza svih pojedinaca i pravnih osoba, gradova i općina, a također i obaveza prema EU, o čemu nas zadnjih mjeseci mediji učestalo obavještavaju. 
Unatoč tome, svjedoci smo da se u zadnje vrijeme učestalo krše propisi: u eko -otoke se nepropisno odlaže biološki i građevinski otpad, otpad se odlaže u prirodu i onečišćuje priroda. Zadnje je zabilježeno odlaganje građevinskog otpada neposredno uz silaznicu sa D-1 u naselju Podgora Krapinska. Također je zabilježen i otpad u šumi prema lokalitetu Sv. Tri Kralja, a koji se nastavlja na šumu Hušnjakovo (zaštićenispomenik prirode), a za koje područje je prijavljen projekt uređenja edukativno-poučne staze. 
Napominjemo da su za počinitelje koji odlažu nepropisno otpad u okoliš propisane visoke novčane kazne, a ukoliko je nepoznati počinitelj, otpad treba očistiti jedinica lokalne samouprave, odnosno za naše područje - Grad Krapina. Sve se to financira iz sredstava proračuna, tj. iz novaca svih građana, a koji bi mogao imati bolju namjenu. 
Stoga apeliramo na građane da čuvaju svoj okoliš, da se pridržavaju uputa o odlaganju i odvajanju korisnog otpada, te da zovu ovlaštene uporabitelje ukoliko imaju poseban i građevinski otpad. Također, apeliramo da, ukoliko primijete nesavjesne počinitelje, iste mogu prijaviti u Grad Krapinu i to anonimo.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje.