Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Pošto je zlatna žutica vinove loze najopasnija bolest vinove loze koja može prouzročiti kompletno uništenje vinograda na našem području, potrebno provoditi mjere za njezino suzbijanje i uništavanje.

1

Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krt je pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, ostali simptomi su jednaki kao kod bijelih sorti. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni neodrvenjavaju već ostaju zelene. Na bolest nisu otporni niti direktno rodni hibridi vinove loze (noha, izabela).

2

Bolest se širi vektorom tj. Američkim cvrčkom i sadnim materijalom.

Pošto su zapušteni vinogradi idealno stanište za Američkog cvrčka, koji prenosi bolest Zlatnu žuticu vinove loze pozivaju se svi posjednici, vlasnici i ovlaštenici zapuštenih vinograda na području Grada Krapine, te Općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj temeljem Odluka o agrotehničkim mjerama u poljoprivredi i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, da su dužni i moraju održavati svoje zemljište. Vlasnici, posjednici ili ovlaštenici zapuštenih vinograda dužni su redovito održavati zemljište na način da redovito kose travu i korov, krče višegodišnje raslinje, te redovito primjenjuju sredstva za zaštitu bilja te na te načine sprječavaju zasjenjivanje susjednog zemljišta i sprečavaju širenje biljnih bolesti i štetnika na susjedno poljoprivredno zemljište.
Najefikasniji način suzbijanja Zlatne žutice vinove loze je krčenje zaraženih trsova u postojećem vinogradu, te čišćenje zapuštenih i neodržavanih vinograda koji su izvor zaraze. Zaražene trsove potrebno je složiti na hrpu i uz poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite od požara, spaliti i na taj način uništiti bolest.
Stoga pozivaju se vlasnici, posjednici i ovlaštenici zapuštenih vinograda da svoje vinograde očiste od raslinja, korova, i starih zaraženih trsova vinove loze, te da ih spale na hrpama poduzimajući mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, u protivnome će biti novčano kažnjeni.

Također, pozivaju se vlasnici, posjednici i ovlaštenici vinograda koji se redovito održavaju da prijave Poljoprivrednom redaru zapuštene vinograde u blizini svojih vinograda, radi bržeg i učinkovitijeg rješenja problema. Prijave mogu biti anonimne. Prijave se mogu poslati emailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., osobnim dolaskom u uredovni dan za pojedino područje, ili telefonskim putem.