Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U petak 7. studenoga 2014. godine, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, održana je prva radionica o izradi Strategije razvoja Grada Krapine za razdoblje 2015.-2020. Strategija razvoja predstavljati će temeljni dokument za prijavu projekata Grada Krapine na sve fondove Europske unije.

Na radionici je prezentirana analiza stanja za izradu Strategije razvoja, iznesene su općenite informacije o mogućnostima financiranja iz Europskih fondova, ponuđena je mogućnost savjetovanja poduzetnika, pomoć klijentima u dobivanju kredita i brojne druge korisne informacije. 

Među ljudima danas vlada nepovjerenje prema institucijama, stoga se treba približiti građanstvu i približiti mnoge teme o kojima nisu dovoljno informirani. Hrvatska ima u skoroj budućnost sljedeće ciljeve: jačati konkurentnost gospodarstva, više sudjelovati u tržištu rada, osigurati bolje obrazovanje, smanjiti siromaštvo, zaštiti i čuvati okoliš i prirodne resurse, jačati administrativne kapacitete i učinkovitu javnu upravu.

Što se tiče našeg grada, važno je istaknuti da strategija predstavlja temeljni dokument za prijavu na sve fondove EU, a građani moraju imati viziju kojom će se definirati željeno društveno gospodarsko stanje za razdoblje od 2015. 2020. godine i prema tome usmjeravati sve što se u Gradu gradi i radi. Naglasak u tom procesu stavlja se na partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, te na suradnju svih dionika. Ciljeve i viziju moraju formirati građani (poduzetnici iz svih sektora, predstavnici javnog i civilnog sektora) ,svi koji na bilo koji način sudjeluju u životu Grada. Vizija mora biti usklađena s vizijom KZŽ i strategijom razvoja RH.

Voditeljica radionice gđa. Tatjana Malečić Pezelj predstavila je anketni upitnik za građane, koji sadrži pitanja vezana uz razvojne probleme i potrebe Grada, probleme i potrebe sektora (gospodarskog, javnog, civilnog, poljoprivrednog), prijedloge vizije Grada. 

Za potrebe izrade Strategije razvoja Grada Krapine predviđa se održavanje šest radionica. Sljedeća radionica predviđena je za 21. studenoga 2014., kada će sudjelovati i  predstavnici gospodarskog sektora.

Cilj je ovih radionica uključivanje svih zainteresiranih stanovnika u utvrđivanje željenog smjera razvoja Grada Krapine tj. utvrđivanje vizije Grada Krapine.