Naziv projekta: Svirajmo kaj – glazbena radionica Nositelj projekta: Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina Partner: Grad Krapina Razdoblje provedbe projekta: 24. 3. 2021. – 24. 3. 2022. Ukupna vrijednost projekta: 418.316,47 kn Iznos koji sufinancira ESF iznosi 85%, a iznos iz Državnog proračuna 15 %

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina zajedno s partnerom Gradom Krapinom od 24. ožujka 2021. do 24. ožujka 2022. godine provodi projekt „Svirajmo kaj - glazbena radionica“ koji je prijavljen na Javni poziv „Umjetnost i kultura online“ u sklopu Europskog socijalnog fonda u operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali“. Realizaciju ideje o pokušaju osnivanja orkestra djece i mladih u Krapini, za što su oni bili izuzetno motivirani, prekinula je upravo epidemiološka kriza. Ovaj projekt doprinosi rješavanju tih problema na području Krapine i Krapinsko-zagorske županije organiziranjem online glazbenih radionica koje će imati edukativnu i kulturno-umjetničku svrhu. Ciljna skupina su djeca i mladi do 25 godina, prvenstveno s područja Grada Krapine te Krapinsko- zagorske županije koji imaju sklonost kreativnom izražavanju kroz glazbu i/ili gaje interes za glazbenu baštinu.

Dosad je u sklopu projekta održano ukupno 5 radionica: radionica pjevanja, radionica gitare, radionice bas gitare, radionica bubnjeva i radionica violine. Radionice su vodili profesori i stručnjaci u svojim područjima - Andreja Vidović upoznala je polaznice i polaznike s ljepotama pjevanja, Tomislav Presečki poučavao je o osnovama sviranja gitare (držanje, „štimanje“, sviranje akorda i osnovnih ritmova), Nino Krznar donio je uvid u svijet bas gitare – od početničkih koraka do naprednijih ritmova groova, funka i bossa nove, Antun Stašić krenuo je s kratkom poviješću violine sve do ugađanja instrumenta, postave i interpretacije raznih umjetničkih djela, a posljednji u nizu, Robert Jambrušić svoje je polaznike hipnotizirao umijećem sviranja bubnjeva.

Na dosadašnjim radionicama sudjelovalo je ukupno 34 polaznica i polaznika (20 pripadnica ženskog spola i 14 pripadnika muškog spola). Još nas očekuje 5 radionica: radionica klarineta, tamburice, harmonike, klavira i trube.

Ovim putem pozivamo sve mlade do 25 godina, učenice, učenice, studentice, studente da nam se pridruže na radionicama koje organizira Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Grad Krapina! Ako ste zainteresirani, molimo Vas da se javite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a naš voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom Karlo Krešimir Kukovačec bit će Vam na raspolaganju da odgovori na sve upite i pobliže Vas upozna s projektom. Polaznice i polaznici koji će se posebno istaknuti u glazbenim radionicama, uključit će se u radionicu orkestra.