Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

U sklopu projekta „Svirajmo kaj – glazbena radionica“ polako nam kreću zadnje radionice… očekuju nas još radionice harmonike, glasovira, tamburice, klarineta i trube.

A sada ćemo vas pobliže upoznati s harmonikom. Ona je veoma široko rasprostranjeno glazbalo koje se upotrebljava u raznim tipovima glazbe. Harmonika je izumljena 1822. ili 1829., a izum se pripisuje Franzu Friedrichu Buschmannu (godina proizvodnje još je sporna). Najmasovnije se upotrebljava u zabavnoj i narodnoj glazbi, ali se u drugoj polovici 20. stoljeća počela pojavljivati i u klasičnoj glazbi kao instrument novih zvukovnih boja i mogućnosti. Upravo zbog upotrebe harmonike u najrazličitijim glazbenim stilovima, postoji velik broj različitih tipova instrumenta. Veličina i zvukotvorna različitost harmonike ovisi o broju tipaka na klavijaturi, boji pojedinih registara i broju basova, a jedina razlika je što dijatonska harmonika nema registre. Za harmoniku danas postoji poprilično opsežna glazbena literatura obogaćena i mnogobrojnim obradama popularnih djela poznatih skladatelja, kao i skladbe pisane originalno za taj instrument. Njezin ton nastaje upuhivanjem zraka iz mijeha u kućište (kabinu) s metalnim jezičcima. Sastoji se od dva dijela povezana mijehom.

A ako ste posebno zainteresirani za upoznavanje s ljepotama ovog instrumenta, pridružite nam se na radionicama u sklopu projekta „Svirajmo kaj – glazbena radionica“. Pozivamo sve mlade do 25 godina, djevojčice i dječake, učenice i učenike, studentice i studente koji su zainteresirani za učenje osnova sviranja harmonike da se prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i dobit će sve informacije o nadolazećoj radionici!

Izvori korišteni u ovom članku: Wikipedia https://hr.wikipedia.org/wiki/Harmonika

*Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina