Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Jučer, 22. ožujka 2022. g. u Gradskoj vijećnici Grada Krapine održana je završna konferencija za medije u sklopu provedbe projekta „Svirajmo kaj – glazbena radionica“.

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina zajedno s partnerom Gradom Krapinom od 24. ožujka 2021. do 24. ožujka 2022. godine provodi projekt „Svirajmo kaj - glazbena radionica“ koji je prijavljen na Javni poziv „Umjetnost i kultura online“ u sklopu Europskog socijalnog fonda u operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali“. Vrijednost projekta iznosi 418.316,47 kn prema Odluci o financiranju koja je donesena od strane Ministarstva kulture i medija 8. ožujka 2021. godine. Posrednička tijela Europskog socijalnog fonda su Ministarstvo kulture i medija te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Projekt se provodi godinu dana, od 24. ožujka 2021. do 24. ožujka 2022. g., a u sklopu projekta na puno radno vrijeme zaposlen je voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom, a kroz projekt financirao se i dio plaće zaposlenika Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo (40% radnog vremena) kao koordinatora na projektu te voditeljice projekta (službenice Grada Krapine) koja je zadužena za aktivnosti promidžbe i vidljivosti kao i za upravljanje i administraciju projekta (35% radnog vremena).

Na konferenciji su sudjelovali ispred nositelja projekta Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, tajnik Radovan Novina, ispred partnera na projektu, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom Karlo Kukovačec te voditeljica projekta, zaposlenica Grada Krapine, Martina Varjačić. Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Gregurovića, tajnik DKKS-a Krapina ujedno i koordinator projekta novinare je pobliže upoznao s projektom, a voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom Karlo Kukovačec kroz kratku je prezentacije prenio barem djelić odlične atmosfere koja je vladala na brojnim radionicama.

Na radionicama je sudjelovalo stotinjak polaznica i polaznika, možemo reći da je odnos muško-ženskih snaga bio 50:50. Kroz radionice profilirao se određen broj posebno nadarenih polaznica i polaznika koji su nastavili raditi s voditeljem radionica orkestra. Na samom kraju ovog zanimljivog online projekta možemo reći da je „zasijano sjeme“ budućeg manjeg mladog orkestra što je i bio cilj ovog projekta. S  nadarenim pojedincima nastavit će se daljnji rad.  U sklopu projekta osim svega navedenoga, vrijedi spomenuti da je provedena digitalizacija otprilike 20% bogate arhivske građe Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina (notnih zapisa i partitura). 

*Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina